Varen betekent veel voor mij. Beroepsmatig vaar ik met een 118 meter lang vrachtschip, de Marfaam, een Friese naam die zoiets als zeemeermin betekent. Tegenwoordig varen we vooral op de landen rondom de Oostzee, maar in het verleden heb ik ook 10 jaar lang veel op West Afrika gevaren. Als ik de verhalen over Eswatini hoor brengt me dat in gedachten terug naar die tijd, wanneer we vanuit de havenstad waar we dan waren het Afrikaanse platteland gingen verkennen. Fascinerend, maar ook wel eens dat je dacht ‘moet dat nou zo?’.
Wanneer ik thuis ben in Lemmer, dan zeil ik veel met m’n Lemsteraak, een degelijke platbodem in visserman uitvoering. Dat laatste is natuurlijk niet zo raar voor iemand die Visser heet, uit een vissersfamilie komt en wiens voorouders met platbodem zeilschepen visten.
Samen met de eigenaren van enkele andere Lemsteraken verzorgen we ook zeiltochten voor enkele bekende goede doelen organisaties, wanneer die iets leuks met hun sponsoren willen doen. Dit is dan ook mijn aanbod aan Stichting De Mûne: wanneer jullie zo af en toe een dagje willen zeilen met Vrienden van De Mûne, dan kunnen jullie een beroep op mij doen.
Steven Visser
Eigenaar Visser
Shipping Company BV
Toen ik gevraagd werd om vriend te worden van Stichting De Mûne en de website had bezocht, was mijn reactie ‘Wat een geweldig initiatief, en ja daar doe ik graag aan mee!’. Ik heb nu alweer 10 jaar een eigen bureau, maar de 5 jaar daarvoor hebben Jan en ik intensief samengewerkt. We werkten aan het ontwikkelen van het Duits-Nederlandse waterbeheer.
Parrallel daaraan hebben we een programma opgezet om kennis op te bouwen over grensoverstijgend waterbeheer. Een van de spin-offs van dat programma was een handboek voor praktijkmensen over het creëren en managen van grensoverstijgende allianties. Dit boek is ondertussen wereldwijd in meer dan 100 landen gedownload en er is nog steeds interesse voor. Om deze reden hebben Jan en ik ervoor gezorgd dat een nieuwe uitgave van dit handboek nu ook vanaf de website van De Mûne gedownload kan worden.
Dit omdat de ervaringen met grensoverstijgend waterbeheer van Eswatini en haar buurlanden ons destijds enorm hebben geholpen bij het schrijven van dit handboek. Bepaalde onderdelen van het handboek gebruik ik trouwens nog steeds in mijn werk. Destijds ben ik ook in Eswatini geweest. Een bijzonder land, met veel uiterst aardige mensen.
Hannah Ietswaart
Duende Uitvoeringskracht
Om vriend te worden van Stichting De Mûne was voor mij echt een no brainer. Ik ken Jan van der Molen al sinds de start van mijn bedrijf in 2000. Ik begon net en had veel contact met de NOM in Groningen waar ik Jan leerde kennen. Voor de NOM maakte mijn bedrijf onder andere internet oplossingen en deden we de vormgeving voor on- en offline marketing. Na een aantal projecten samen gedaan te hebben zijn we elkaar langzamerhand uit het oog verloren. Maar via onze netwerken kwamen we elkaar toch af en toe weer tegen. De laatste keer in 2012 denk ik.
Jan belde me dus na 12 jaar weer op of ik interesse had om hem te helpen Stichting De Mûne een gezicht te geven met o.a. het logo, een frisse huisstijl en een goed werkende website. Het was of we elkaar een week niet hadden gesproken en ik zei daardoor uiteraard direct, ja.
Een mooie stichting met een mooi doel, mensen in Eswatini verder helpen. Fantastisch om hier een klein steentje aan bij te dragen. Word ook vriend van Stichting de Mûne en meld je aan!
Jelle de Jong
Eigenaar idésýn
Branding your business